Saturday, 14 July 2012

REMINDER FOR OURSELVES

Bagaimana dengan amalan kita untuk menghadapi hidup di alam kubur,alam akhirat dan di titian sirat sedangkan Para Sahabat,Para Tabiin,Para Ulama semuanya hebat2 amalan mereka tetapi mereka sentiasa menangis apabila mendengar hari Akhirat yg penuh huru hara itu bimbang dengan nasib diri mereka sendiri dan kita umat akhir zaman amalan sudah tentu balik awal tambah lagi penuh dengan dosa tetapi kita tidak bimbang dan kita masih lagi disini... :(

Imam Syafie telah berkata;

"Wahai Tuhan ku Tak Layak Untuk SyurgaMU"

bagaimana keadaan diri kita disana hanya Allah sahaja yg tahu,kita hanya mengharapkan Rahmat Allah semata-mata sahaja dengan amalan sudah tentu balik awal... :(

sorry sorry!

Assalamualaikum!

"Kan aku dah habaq ang ni memang hangat hangit taik ayam!"- friend.
"Hmm...."-me.
"Dari tahun lepas lagi dok besu nak buat blog! skang dah ada ni hang bukannya rajin pun nak update, mensyia-syiakan sunggoh."-friend.
"Aku busy la weii, manekesempat nak study, nak blaja, ni lagi kena buat background reading laa.. then, kau suruh aku update blog? Crankizos much!!"-me.
"Then, the only penyelesaiannya hang QUIT! nyahaslikan blog ini.. then go find your books.."- her again.
"Gulp! apekemacamtuskali?"- it's me.

*Besu is bersungguh-sungguh.

Monday, 6 February 2012

time's making fool of us again and again....

Hey ya,
perasan tak bahawasanya kita ni ialah seorang pembazir dan pemboros yang x bertauliah?
look at urself... maybe kadang2 kita xperasan.. maybe kita perasan.. xp perasan x yang kita sedang berada dalam kerugian? Time's making fool of us again and again.. that's the tittle... hmmm~ kata orang 'masa itu emas' but my mudir says 'masa itu usia'.. renungkan.... memang masa itu usia, emas boleh didagang dibeli namun sekaya mana pun kita, memang xkan mampu nak beli usia... hai~ macam mane agaknye kalau beli usia? tak tua-tua ke tak mati-mati? ikut logiklah bhai!! sekaya-kaya Bill Gates tetap tak mampu...

penat hUh!!

Assalamualaikum....
hadoii~ baru sekarang aku terasa perit belajar... huh!! time cuti akhir tahun dedolu bukan main lagi rindu dengan buku-buku akademik nih.. xp skang dah depan mata rasa cam nak lempar jer sumer tuh.. cuba korang bayangkan, pintu pagar sekolah dengan kelas bukan main jauh lagi, jenuh aku hari-hari kena berjalan.. dah la beg galas memang diharamkan kat sne.. aku yang memang dah terbiasa dengan beg galas nih memang susah skit nak sesuaikan diri dengan beg sandang... menyusah kan betolll!! beg sandang kan berat sebelah! xseimbang eden nak jalan.. dah la tangan penuh dengan buku-buku dan fail.. Aku memang lemah semangat lah kat sne.. xp bebudak kat sne memang dahsyat wa cakap lu~ ada setengah tu xbawa beg pon!! just angkut buku dengan tangan jer~ yang ni aku memang tabik gila-gila lah, aku memang xkan buat camtuh!! since leni still awal tahun, aku xpenah lagi buat masalah, xp nanti half yr ni... memang xjanji lah...
Hadoiii~ banyak sangat lah homework!!

Friday, 27 January 2012

new year 2012

Assalamualaikum,
adoi~ aku dah form 4... form 4 U know!!! rasa macam janggal pulak
tahun ni, semuanya baru bagi aku. Everythings just changed!! aduyai~ kelmarin-kelmarin aku masih boleh relax-relax xp skang nih rasa macam nak hantuk kepala kat dinding!! shock!! pening betullah...
masihku ingat, sebelum ni aku punyalah runsing fikir pasal aliran-aliran nih... nak tukar ke xnak ye?
bagi aku kalau amik prinsip akaun lagi senang sebab aku dah ada asas-asas bende tuh.. and aku x pernah terfikir pun nak amik sains tulen... sebab bende tu payah bhai!! (ramai yang cakap camni) but now.... aku dah fly away from sekolah aku coz dapat tawaran untuk blaja sains tulen. Maka, aku tanpa menimbang baik buruknya sains terus je bersetuju sebab ayah aku memang happy giler  kalau aku amik sains.. sesampainya aku kat sekolah baru terr, terus aku rasa sedih... rasa xley go on dengan bende kimia, bio dan segala bagai lagi.. rasa nak pegi balik skolah lama.. tapi ak kuatkan hati apabila teringat pesan mudir. Mudir kata 'InsyaAllah awak akan berjaya di sana, berkat doa ibu bapa awak.. kan mereka gembira awak kesana, ramai pelajar cemerlang akademik tapi shaksiah down, mereka semua adalah orang yang berjaya... xp kejayaan tidak akan kekal tanpa didikan agama.. kalau awak belajar bersungguh-sungguh InsyaAllah dapat sambung belajar di timur tengah.. cuba ubah dunia, ingat ilmu agama amat penting' sahabat saya ada berkata 'cubalah mencari keikhlasan... memang susah kita nak dapat ikhlas terr, kita kena latih diri dan InsyaAllah jika awak ikhlas semuanya akan smooth, malam ni istikharah yer.. semayang tahajjud' dan sejak itulah aku dapat kekuatan untuk mengharungi semua ini....